Wat is de beste appel voor … ?

welke appel is het beste voor ...

De appel is de meest gegeten fruitsoort in België en Nederland. Hij wordt opgevolgd door de banaan en de sinaasappel. We hebben dan ook geluk dat appels volop in onze streek groeien. Misschien staat er zelf wel een appelboom in je tuin.

Afhankelijk van het ras van de appels worden deze in de zomer of de herfst geplukt. En dan heb je opeens een berg appels. Hoelang je ze kunt bewaren is ook erg afhankelijk van het ras. De appels die professioneel geoogst worden gaan in speciale koelcellen en zo hebben we het hele jaar door appels van eigen bodem.

Heb je nu zelf appels geoogst en kun je ze op een goeie manier bewaren? Dan zou je ze zo\’n half jaar kunnen bewaren.

Ook ik had thuis de nodige appelbomen in de tuin staan. Eind september hadden zowel wij, als mijn oma heel wat appels. De eetappels zijn erg lekker, en daarnaast zijn er nog moesappels. Maar goed dan heb je al snel de vraag wat ga ik nu met al die appels doen.

Je kunt ze zo eten of er appelmoes mee maken en die wecken om zo de bewaartijd van die appels te verlengen tot een jaar. Maar goed er zijn gelukkig nog heel wat andere gerechten die je met deze appels kunt maken.

Appel soorten

Wist je dat er wereldwijd meer dan 7000 verschillende appelrassen zijn en er nog steeds nieuwe rassen bijkomen? Het is dan ook bijna onmogelijk om alle rassen op te noemen en te beschrijven. Ik wil wel een wat beter beeld geven dan de twee grote groepen van appels. Dit zijn de eetappels, ook wel handappels genoemd en de moesappels.

Eetappels

Laten we eerst eens gaan kijken naar de eetappels. Eetappels zijn appels die je rechtstreeks van de boom zou kunnen eten. Daarom wordt die ook wel eens handappel genoemd. Deze appels blijven redelijk stevig tijdens het bakken. Hierdoor geven ze een knapperige bite aan je baksels.

De sappige appels kun je dan weer prima gebruiken om appelsap mee te maken of een ander sap mee op smaak te brengen.

De eetappels ga ik weer onderverdelen in drie smaakgroepen:

eetappels die verkocht worden op de markt

Zoete appels

Ik start met de zoetste appels omdat deze ideaal zijn om aan je kinderen te geven naar school. Hun zoete smaak weet de meeste kinderen wel te overtuigen om ze goed op te eten. De meeste mensen houden van een mooie balans tussen zoet en zuur. Doordat deze appels van nature al erg zoet zijn kun je ze goed gebruiken in wat zuurdere of frissere gerechten.

Zoete appels zijn dan ook ideaal om te verwerken in salades. Of in een gerecht waar ze onderdeel zijn van een zuurder geheel. Denk aan rode kool, zuurkool, …

Rassen van zoete appels zijn:

  • Cox, Cox’s Orange Pippin:
    Dit is een zoete, stevige appel die daarnaast ook erg sappig is.
  • Royal Gala:
    Dit is een zoete, stevige appel.
  • Fuji:
    Dit is een zoete, stevige appel die afkomstig is uit Japan.
  • Braeburn:
    Dit zijn grote, zoete, stevige appels met een krokante bite die afkomstig zijn uit Nieuw-Zeeland.
  • Wellant:
    Wellant appels hebben een intense zoete smaak en zijn erg sappig.

Zoetzure appels

Zoet-zure appels zijn van zichzelf al in balans. Niet te zoet en niet te zuur. Dit maakt ze ideaal om zo te eten, appelmoes mee te maken, of appelsap. Daarnaast gebruik ik deze ook in gebak waar echt heel veel appels in verwerkt worden. Denk maar aan de Hollandse appeltaart.

zoetzure appels aan de appelboom

Rassen van zoetzure appels zijn:

  • Elstar:
    Elstar is een stevige appel die zowel zoet als zuur smaakt.
  • Golden Delicious:
    Golden Delicious is een stevige appel met een licht zure en een zoete smaak. Naarmate dat deze appel rijper wordt, verdwijnt de zure smaak en wordt de appel als maar zoeter.
  • Jonagold:
    Jonagold is een vrij goedkope appel met een subtiele zoetzure smaak. Dit is dan ook een van de meestverkochte appelrassen.
  • Kanzi:
    Kanzi is een stevige appel met een krokante bite en natuurlijk ook een lekkere zoetzure smaak.
  • Jazz:
    Jazz is een stevige, zoetzure appel met een krokante bite.
  • Junami:
    De Junami is een stevige, sappige appel met een licht citrus aroma.
  • Opal:
    De opal appel is ideaal voor fruitsla en salades. Hij kleurt namelijk niet bruin na het doorsnijden. Hij is licht zoetzuur van smaak

Zure appels

En de laatste groep zijn de zure appels. Deze laten zich erg goed combineren met zoete gerechten. Deze zijn dan ook erg goed voor pannenkoeken, taart en ander gebak.

Rassen van zure appels zijn:

  • Goudrenet, Schone van Boskoop of goudrenetten:
    Dit is een stevige zure appel met een taaie en droge schil. Het is dus aan te raden deze appel altijd te schillen.
  • Granny Smith:
    Granny smith is die gekende zure groene appel. Erg stevig en sappig.
  • Pink Lady:
    Dit is een hele sappige wat zure appel die geteeld wordt in australië. Deze heeft namelijk een warm klimaat nodig om te kunnen groeien.
zure appels

Moesappels

moesappels

En dan hebben we nog de moesappels. Deze worden ook wel smeltappels genoemd.

Hieronder vallen de volgende rasen:

  • James Grieve
  • Groninger kroon
  • Ananas Reinette
  • Dubbele Bellefleur
  • Franse Bellefleur
  • Bramley\’s Seedling
  • Keuleman
  • Jacques Lebel

Wanneer je gaat kijken naar welke appels er meestal gebruikt worden om appelmoes te maken dan kom je eigenlijk uit de zoetzure handappels. Maar heb je nu liever een zuurdere appelmoes kies dan een zuurdere appel en voor zoetere appelmoes een zoeter ras appels. Kies je voor handappels dan zullen we nu wat brokjes appel inzitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *